fbpx
Električno infrardeče ogrevanje je trenutno najbolj ekološko ogrevanje. Povzroča manj stroškov in manj onesnaževanja kot ogrevanje z toplotno črpalko. Preberi zakaj.

V tem prispevku boste našli

Ogrevanje doma brez škodljivih emisij za okolje

Vse več ozaveščenih prebivalcev Evropske unije se odloča za ogrevanje brez emisij. Cilj je zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida.

V prihodnosti pričakujemo zakon kateri bo zahteval ogrevanje brez ogljika zaradi ekološke situacije. Pametno je o tem razmišljati vnaprej. Torej vprašanje je kako ogrevati hišo brez emisij?

Trenutno poznamo 2 možnosti, ki pa se bistveno razlikujeta v ceni.

Časi, ko se nihče ni oziral na energijske lastnostni hiš in stanovanj so mimo in nikoli se ne bodo vrnili. Za to so poskrbeli poenoteni predpisi na področju gradbeništva za države članice Evropske unije. Koncept skorajda nič energijske hiše (NEH) je uvedla Evropska komisija. Evropska direktiva iz leta 2010 zahteva, da bi naj do leta 2021 skoraj vse nove stavbe bile pasivne oziroma bile skoraj ničelno energijske stavbe.

Kaj pomeni da je stanovanje ničelno energijsko?

Izpolnjevati mora naslednje pogoje:

 • stavba mora imeti zelo visoko energijsko učinkovitost,
 • skoraj nič ali zelo nizko potrebno količino energije  je potrebno pokriti z energijo iz obnovljivih virov, ki se prav tako proizvede na kraju samem ali v bližini,
 • izpolnjevanje standardov NEH katere vsaka država sama določi.

Vsaka država lahko sama določi:

 • koliko energije lahko zgradba porabi,
 • kateri obnovljivi viri energije so dovoljeni,
 • kako blizu stavbe je treba ustvariti energijo.
skodljive emisije
Žarnice

Kakšno je ogrevanje brez emisij?

Predno razložimo, kaj točno pomeni hiša brez emisij moramo poznati dva koncepta:

EK – končna energija                                                EP – primarna energija

Končna energija je energija, ki je na voljo uporabniku na mestu uporabe. Plača jo uporabnik. V objekt se dobavlja v obliki zemeljskega plina, premoga ali biomase. Pomembno je, da končna energija upošteva tudi izgube, ki so posledica njenega prenosa.

Primarna energija je energija nosilcev primarne energija, ki še ni bila podvržena nobeni tehnični pretvorbi. Je končna energija, povečana za vložke energije potrebne za njeno proizvodnjo.

Pri hiši brez emisij se ne ukvarjamo z emisijo ogljikovega dioksida iz naprav, ki so nameščene v objektu. Nič-energijska hiša kljub dovodu energetskih virov ne proizvaja ogljikovega dioksida. Ne porablja primarne energije zaradi ravnotežja med porabo in proizvodnjo energije potrebne za delovanje. Energetsko gledano je ta hiša brez stroškov za energijo, bivanje je tako ceneje in bolj ekološko. To je velika prednost nizkoenergijskih hiš. Fiksni stroški vzdrževanja so zelo mali.

V hišah brez emisij eno najpomembnejšo funkcijo igra sončna elektrarna, ki je srce sistema saj proizvaja električno energijo. Drugi enako pomemben element je ogrevalni sistem.

 

Toplotna črpalka

Najbolj poznan vir toplotne energije v nič-energijskih hišah je toplotna črpalka. Kljub temu, da ima ta naprava številne prednosti med katerimi je najpomembnejša relativno nizka poraba energije, nikakor ni edini razpoložljivi vir toplote za hiše brez emisij. Pri toplotni črpalki je potrebno upoštevati, da zavzema del bivalne površine, za vgradnjo toplotne črpalke pa so potrebni večji gradbeni posegi ker poveča stroške naložbe.

Ena izmed slabosti toplotne črpalke so tudi letni vzdrževalni stroški in menjava izrabljenih materialov. Recimo kompresor v toplotni črpalki je potrebno menjati po približno desetih letih. Letni servisi so nujni že zaradi garancije proizvajalca. Tako kot pri avtomobilih, če jih ne servisiramo pri pooblaščenih serviserjih ne moramo uveljavljati garancije. Večina proizvajalcev toplotnih črpalk ponuja garancijo na sestavne dele črpalke 20-25 let, vendar so sestavni deli črpalke vseeno potrebni letnega servisa in vzdrževanja, kar pa povzroča letne stroške.

Toplotna črpalka je naprava, potrebuje letne servise in vzdrževanje.

Torej:

 • cena toplotne črpalke je visoka,
 • redni letni servisi so strošek,
 • sčasoma je potrebna zamenjave sestavih delov.

Na kratko: Pri toplotni črpalki gre za drago investicijo z obratovalnimi stroški.

Kakšne so druge možnosti če ne izberemo toplotne črpalke?

Talno ogrevanje z grelnimi folijami

Najbolj ekološka rešitev za ogrevanje v nič-energijskih hišah je ogrevanje z grelno folijo na elektriko. Za ta način velja 99 – odstoten izkoristek virov energije.

Sistem ogrevanja z grelnimi folijami je:

 • tih,
 • brez vzdrževanja,
 • deluje pri nizkih zunanjih temperaturah,
 •  tal ne segreva bolj kot je zdravju prijazno,
 • oddaja daljno – zdravo infrardeče sevanje.

Grelne folije so ekološke

 • ker je priključitev na vir energije brez emisij (sončna elektrarna, vetrna elektrarna),
 • ker so brez škodljivih emisij CO 2 v hiši/ stanovanju,
 • ker imajo doživljenjsko vzdržljivost (ne ustvarjajo električnih odpadkov).

Zaradi izjemne vzdržljivosti, brez stroškov servisiranja in brez letnega vzdrževanja lahko trdimo, da gre v primeru ogrevanja z grelno folijo za ogrevanje za vse življenje.

Zraven ogrevanja z infrardečimi grelnimi folijami dobite tudi enostavne, pregledne termostate s katerimi lahko regulirate temperaturo v vsakem prostoru posebej in imate popoln nadzor nad toploto.

Torej – infrardeče ogrevanje z grelnimi folijami je ekološko in ekonomično,  z nizkimi obratovalnimi stroški in inteligentno inštalacijo. 

 

 

Infrardeče ogrevanje brez emisij

Čeprav infrardeče grelne folije še niso tako zelo poznane, kot toplotne črpalke omenjene na začetku, je vredno razmisliti o tej alternativi.
Ogrevanje z infrardečim ogrevanjem deluje na popolnoma drugačnem principu kot toplotne črpalke, ki delujejo z vodnim talnim gretjem ali radiatorji z toplotnimi točkami.

Infrardeče sevanje ne greje samo zrak, ki nas trenutno ogreje a hkrati uide skozi odprto okno ven, ampak prenaša toploto neposredno na vse trde snovi v njegovem dosegu. Zaradi tega toplota enakomerno napolni prostore in se kopiči v stropu, stenah in na podu. Pomemben je tudi zdravstveni vidik ogrevanja z infrardečimi grelnimi folijami. Standardno ogrevanje premika zrak, kateri dviguje prah in raznaša pršice naokoli, kar pa poslabšuje zdravstvene težave kot so astma, alergije in razne druge dihalne težave. V primeru ogrevanja z infrardečo grelno folijo pa tega problema ni, saj kot je že navedeno zgoraj grelne folije ogrevajo vse predmete v svojem dosegu in ne dvigujejo prahu.

 

 

 

IR OGREVANJE IR PANELI

Ogrevalni sistemi brez emisij – povzetek

Toplotne črpalke imajo prednost porabe manjše energije a hkrati povzročajo dolgoročno višje stroške, ki se vsako leto večajo. Ti stroški so povezani z letnimi servisi, inšpekcijskimi pregledi in popravili.
Pri infrardečem ogrevanju so stroški omejeni samo na porabo elektrike. Ni potrebe po dodatnem delu, dodatnih stroških, saj letnih servisov ni. Tako je dolgoročno infrardeče ogrevanje bolj ekonomično, ekološko in hkrati še dobro vpliva na naše zdravje. Preverite našo ponudbo.

Košarica0
There are no products in the cart!
0