fbpx
Ogrevanje z grelno folijo postaja nov standard ogrevanja saj je bolj ekološko in ekonomično. Podjetje Heat Decor je grelne folijo izpopolnilo do te mere, da so nepogrešljiv način ogrevanja v sodobnih domovih.

V tem prispevku boste našli

Nastanek podjetja Heat Decor

V podjetju Heat Decor so specializirani za grelno folijo, saj so se z razvojem infrardečih ogrevalnih sistemov začeli ukvarjati že leta 2004. Najprej so se ukvarjali samo z objekti kjer drugo ogrevanje kot električno ni bilo mogoče ali predrago. To so bile predvsem zgodovinske cerkve. Prepletanje med zgodovinsko arhitekturo in sodobno tehnologijo je rodilo proizvajalca ogrevalne folije Heat Decor.

Grelne folije so veljale za tehnološko novost katero so v podjetju postopoma izboljševali.

V začetku je zaradi pomanjkanja navodil bila uporaba grelne folija praktično nemogoča. Podjetje je sčasoma izpopolnilo navodila in omogočila enostavno in samostojno uporabo. Postali so strokovnjaki na tem področju in dosegli zastavljene cilje. Grelne folije ponujajo ogrevanje brez emisij, minimalno porabo energije in so najboljša investicija v 21. stoletju.

Kakšna je skrivnost infrardeče grelne folije?

Prva certificirana grelna folija podjetja Heat Decor se je pojavila leta 2014. Da bi prodaja in montaža potekala varno je bilo potrebno narediti številne izboljšave.

Grelna folija je sestavljena iz visokokakovostne PET folije, na to folijo je natisnjena karbonska grelna matrica in zalepljeni bakreni trakovi, ki dovajajo električno energijo. Matrico in bakrene trakove povezuje srebrna mreža. Uporabljeno je visokokakovostno lepijo katero povezuje celoto zaporednih slojev PET filma.

Četudi se sliši preprosto, ni ravno tako. Vsak od zgoraj navedenih elementov se razlikuje glede na uporabljene surovine in izvedbo. Obstaja na tisoče možnih kombinacij.

Primer:

 • Naša PET folija je večplastna – kar poveča njeno vzdržljivost.
 • Ogljikova grelna matrica je lahko sestavljena iz različnih mešanic ogljika in grafita ter ima različno osnovno maso – to vpliva na njeno življenjsko dobo in odpornost ter na lastnosti kot so delovna temperatura in dolžina oddanih infrardečih valov.

Vse naštete elemente in še veliko več je podjetje izpopolnilo v novi seriji ogrevalnih filmov Heat Decor. Vsaka od teh vrst je namenjena drugi aplikaciji.

grelna folija
kvalitetne grelne folije dom in ogrevanje

Vrste grelnih folij

 • HD – G je grelna folija debeline 0,338 mm – namenjena predvsem za laminirane plošče, se montira pod ogledala ter za stropno in stensko ogrevanje
 • HD – EPL je grelna folija debeline 0,458 mm – namenjena predvsem za pod izliv in večplastno ploščo
 • HD – PRO je grelna folija debeline 0,5 mm – namenjena polaganju pod vinil plošče, večslojne plošče in za zahtevne aplikacije

Zaradi razširitve programa in izpopolnjevanje grelnih folij se je varnost bistveno povečala. Najbolj trpežna grelna folija HD-PRO nudi celo 30 – letno garancijo. Lahko bi jo tudi podaljšali a se držimo načela, da smo 100- odstotno uspešni.  Po 30 letih se brezhibno delovanje ne konča, le zmanjša na 99,9% in tako ostaja še naslednja desetletja. V praksi bi lahko rekli, da je to ogrevanje doživljenjsko.

Vse vrste grelnih folij delujejo pri nizkih temperaturah, ki so prijazne do tal in ne presegajo 28 stopinj Celzija. Večji del električne energije se v grelnem filmu pretvori v infrardeče sevanje in gre neposredno v trde snovi v prostoru. Se sliši zapleteno? Še enkrat:

Elektrika –> v ogrevalnem filmu se spremeni v infrardeče sevanje –> ki se na površini ogrevalnih sistemov spremeni v toplotno energijo.

Enak način ogrevanja poznamo že celo življenje. To je sonce – in občutek toplote na koži, ko nas pobožajo sončni žarki. Edina razlika med infrardečim ogrevanjem in sončnimi žarki je ta, da infrardeče ogrevanje nima škodljivih UV žarkov. Z dobro izolacijo ogrevalnih prostorov zadostuje moč grelne folije na 1 kvadratni meter le 60 – 80W.

Infrardeče ogrevanje

Stare krušne keramične peči katere še vedno zasledimo v starejših hišah so dober primer ogrevanja z infrardečo svetlobo. Lastnost teh peči je, da se ploščice segrejejo od znotraj, oddajajo infrardeče sevanje, katero nato širi toploto po prostoru.

Poznamo dve vrsti ogrevanja in sicer:

 • Konvektivno ogrevanje zraka – tu zrak kroži/piha po prostoru. Na tak način delujejo klasični radiatorji, kateri so vroč toplotni vir.
 • Infrardeče ogrevanje – segreva predmete v prostoru, nudi prijeten in enakomeren občutek toplote brez vročega vira.

Razlika med tema dvema je, da konvencionalno/ vodno ogrevanje dviguje prah in pršice, kar povzroča zdravstvene težave kot so težave z dihali. Infrardeče ogrevanje pa te pomanjkljivosti nima, več o pozitivnem vplivu na zdravje z infrardečo svetlobo lahko preberete TUKAJ. Infrardeče ogrevanje vpliva na zdravje blagodejno.

Razlog za blagodejne učinke infrardeče svetlobe na zdravje je v infrardečih valovnih dolžinah. Kratki infrardeči valovi prenašajo zelo velike količine energije in segrevajo na visoke temperature. Daljni infrardeči valovi pa omogočajo varno delovanje vira ogrevanja pri nizkih temperaturah in nas ogrevajo na naraven način, enako kot sončni žarki. Grelne folije podjetja Heat Decor pretvarjajo električno energijo v daljne infrardeče valove.

Grelna folija je zelena prihodnost ogrevanja

Danes je najbolj popularno in znano ogrevanje z toplotnimi črpalkami oziroma z plinskimi pečmi. Trudimo se ohranjati naš planet in vedno iščemo bolj ekološke storitve za vsakdan. V prihodnosti bodo za boljšo ekološko stanje našega planeta poskrbele grelne folije. Zakaj?

Nekaj prednosti grelnih folij

 • zmontiran sistem ogrevanja ne zahteva letnih servisov, niti menjav dotrajanih delov – bolj ekološko in ugodneje,
 • je brez škodljivih emisij,
 • je združljiv in opravljiv preko pametnih naprav (IOS in Android),
 • ugodnejša investicija od že znanih načinov ogrevanja,
 • hitra in enostavna montaža brez večjih gradbenih posegov – grelna folija se montira direktno pod talne obloge tako, da se višina tal praktično ne spremeni in ni potrebe po vlivanju betona kot pri vodnem talnem gretju,
 • boljša pokritost prostora.

Čeprav je to le nekaj prednosti ogrevanja z grelno folijo lahko trdimo, da gre za bolj ekonomičen  in preprost način ogrevanja tal v naših domovih. Takšno ogrevanje postaja nov standard v sodobnih stanovanjskih naseljih. Sistem služi več desetletij brez poseganja vanj.

IR OGREVANJE IR PANELI
Košarica0
There are no products in the cart!
0