Informacije o infrardečem ogrevanju.

infrardece ogrevanje

Kaj je infrardeče sevanje?

Infrardeča energija je vrsta čistega sevanja, ki jo predmeti absorbirajo brez fizičnega stika z virom toplote ali zrakom znotraj predmetov in vira. Infrardeči valovi so tisti, ki so znotraj vidne svetlobe in mikrovalov elektromagnetnega spektra. Najboljši primer infrardečega ogrevanja je sonce. Sonce proizvaja infrardeče sevanje, ti vidni žarki pa se po tem, ko so potovali skozi hladen in temen prostor, pretvorijo v toploto, ko jih absorbirajo predmeti (nepremični ali premični).

Poleg sonca je infrardeča toplota tista, ki jo običajno oddaja ogenj ali celo topel pločnik, ki absorbira infrardeče tople valove. Ste se kdaj vprašali, zakaj vas pozimi zebe, čeprav je zunaj 17 oC, poleti pa vam je pri isti temperaturi toplo? Razlog je infrardeče sevanje, ki ogreva predmete in ne zraka. Predmeti absorbirajo toploto in jo sproščajo proti našim telesom. Več…

zdravo infrardece sevanje

Ali je infrardeče sevanje zdravo zame?

Številni takoj pomislijo, da je sevanje škodljivo za ljudi, vendar pa poleg škodljivega sevanja obstaja tudi koristno. Infrardeče sevanje deluje enako kot sončni žarki, vendar brez škodljivih UV-žarkov za kožo. To ni ultravijolično (to povzroča sončne opekline) ali atomsko (nuklearno orožje) sevanje. Infrardeče sevanje je vrsta energije, ki ogreva predmet ali osebo in ne zraka v prostoru. Celo naša telesa oddajajo skozi kožo infrardečo energijo s pribl. 3 ~ 50 mikroni. Kako škodljivo je to lahko? Poleg tega tovrstno sevanje ne oddaja nobenih plinov v okolje in zrak zaradi tega ni prašen in zatohel.

Vaši zidovi se bodo povsem posušili in v veliki meri boste lahko odpravili hladne točke. Poleg tega pa preprečuje rast plesni. V nasprotju z razmišljanjem nekaterih je infrardeče sevanje bolj zdravo od katerega koli drugega običajnega grelnika, saj je bilo dokazano, da je uporaba infrardečega sevanja zelo koristna za zdravja. Med drugim se uporablja v medicinske namene npr. pri pasivnem zdravljenju srca in ožilja, za izdatno porabo kalorij in uravnavanje telesne teže, pri težavah z mišicami in kostmi, pri zdravljenju obolenja koronarne arterije, arteriosklerozi in hipertenziji. Več…

razlika med ir paneli

Kakšna je razlika med IR paneli in običajnimi radiatorji?

Infrardeči paneli (IR paneli) in običajni radiatorji delujejo na čisto drugačen način. IR panel ne ogreva zraka, temveč neposredno ogreva osebe in predmete v prostoru. Zaradi tega so IR paneli učinkovitejši, ker se toploto takoj absorbirajo vsi in vse na dometu ogrevanja brez kakršne koli izgube grelne energije. Ravno zaradi tega osebe v dometu občutijo toploto, četudi pri odprtem oknu v prostor piha veter.

V primerjavi z običajnim radiatorjem, ki povzroča zatohel zrak, infrardeči paneli (IR paneli) ohranjajo zrak čist in udoben in ga ne mešajo s prahom. Vaši zidovi bodo ostali suhi, preprečen bo razvoj plesni, prav tako pa se bodo zmanjšale hladne točke v prostoru. Več…

ucinkovito ir ogrevanje

Je učinkovito? Če je, kakšni so stroški?

Infrardeči paneli (IR paneli) imajo zelo visoko učinkovitost v primerjavi z običajnimi radiatorji, ker lahko skoraj 90 % elektrike pretvorijo v dejansko toploto z minimalno izgubo energije in ker se toplota proizvaja prek elektromagnetnih valov, je stopnja produktivnosti toplote skoraj 100-odstotna. V kombinaciji s termostatom se poraba energije znatno zmanjša, ker panel preklopi v stanje pripravljenosti, ko se doseže idealna sobna temperatura.

Ker lahko oseba toploto začuti v 5 minutah po vklopu IR panela, močno priporočamo, da panel izključite, ko prostor zapustite. Zaradi tega so IR paneli še bolj učinkoviti, ekonomični ter prijazni okolju in uporabniku.

Če potrebujete dodatne informacije o infrardečem ogrevanju nam lahko pošljete vprašanje, z veseljem vam bomo pomagali