fbpx
infrardece ogrevanje

Kaj je infrardeče sevanje?

Infrardeča toplota, ki jo oddajajo infrardeči paneli je vrsta čistega sevanja, ki jo predmeti absorbirajo brez fizičnega stika z virom toplote ali zrakom znotraj predmetov in IR panela. Infrardeči valovi so tisti, ki so znotraj vidne svetlobe in mikrovalov elektromagnetnega spektra. Najboljši primer infrardečega ogrevanja je toplota sonca. Sonce proizvaja infrardeče sevanje, te žarke pa se po tem, ko potujejo skozi hladen in temen prostor občuti kot  toploto, ki jih absorbirajo predmeti (nepremični ali premični).

Poleg sonca je infrardeča toplota tista, ki jo običajno oddaja ogenj ali  topel pločnik, ki absorbira infrardeče tople valove.

Ste se kdaj vprašali, zakaj vam je lahko pozimi toplo pa čeprav je zunaj minus in lep sončen dan, v primerjavi z oblačnim pomladnim dnevom in 15 °C , pa vam je pri višji temperaturi hladno?

Razlog je infrardeče sevanje, ki ogreva predmete in ne zraka.  V tem primeru smo mi predmeti, ki vpijamo infrardečo toploto. Smiselno je, da pridobite koristne informacije kaj je IR ogrevanje in še potrdite odločitev za izbiro infrardečega ogrevanja .

zdravo infrardece sevanje

Ali je infrardeče sevanje zdravo zame?

Številni takoj pomislijo, da je infrardeče sevanje škodljivo za ljudi, ker pa poleg škodljivega sevanja obstaja tudi koristno. Infrardeče sevanje deluje enako kot sončni žarki, vendar brez škodljivih UV-žarkov za kožo. To ni ultravijolično (to povzroča sončne opekline) ali atomsko (nuklearno orožje) sevanje. Infrardeče sevanje je vrsta energije, ki ogreva predmet ali osebo in ne zraka v prostoru. Celo naša telesa oddajajo skozi kožo infrardečo energijo s pribl. 3 ~ 50 mikroni. Kako je to lahko škodljivo? Poleg tega tovrstno sevanje ne oddaja nobenih plinov v okolje in zrak zaradi tega ni prašen in onesnažen.

Vaši zidovi se bodo povsem posušili in v veliki meri boste lahko odpravili hladne točke. Poleg tega pa infrardeča toplota preprečuje rast in nastajanje  plesni. V nasprotju z razmišljanjem nekaterih je infrardeče sevanje bolj zdravo od katerega koli drugega običajnega grelnika, saj je dokazano, da je uporaba infrardečih panelov zelo koristna za zdravja. Med drugim se uporablja v medicinske namene npr. pri pasivnem zdravljenju srca in ožilja, za izdatno porabo kalorij in uravnavanje telesne teže, pri težavah z mišicami in kostmi, pri zdravljenju obolenja koronarne arterije, arteriosklerozi in hipertenziji. Preberite več koristnih informacij o IR ogrevanju kako ogrevanje z IR paneli vpliva na zdravje  .

razlika med ir paneli

Kakšna je razlika med IR paneli in običajnimi radiatorji?

IR paneli in običajni radiatorji delujejo na čisto drugačen način. Torej kako delujejo IR ogrevanje? IR panel ne ogreva zraka, temveč neposredno osebe in predmete v prostoru. Zaradi tega so IR paneli učinkovitejši, ker toploto absorbirajo vsi predmeti ter vse na dometu infrardeč toplote, brez kakršne koli izgube grelne energije. Ravno zaradi tega se občuti infrardeča toplota IR panelov, četudi pri odprtem oknu in pri prepihu.

V primerjavi z običajnim radiatorjem, ki povzroča dvigovanje prahu in zatohel zrak v prostoru, infrardeči paneli ohranjajo zrak čist in ne dvigujejo prahu  ter z ogrevanjem ne nastaja zatohel zrak. Koristno je tudi, da IR paneli sušijo zidove kar pomeni, da bodo zidovi ostali suhi. IR paneli preprečujejo razvoj plesni, prav tako pa se bodo zmanjšale hladne točke v prostoru.

ucinkovito ir ogrevanje

Je IR ogrevanje učinkovito? Če je, kakšni so stroški?

Infrardeči paneli imajo zelo visoko učinkovitost v primerjavi z običajnimi radiatorji, ker lahko skoraj 90 % elektrike pretvorijo v dejansko toploto z minimalno izgubo energije in ker se toplota proizvaja prek elektromagnetnih valov, je stopnja produktivnosti toplote skoraj 100-odstotna. V kombinaciji s termostatom za IR panele se poraba energije znatno zmanjša, ker termostat enakomerno in po potrebi vklaplja infrardeče grelne panele in dovaja potrebno temperaturo, ko pa se želena temperatura doseže pa se preklopi v stanje pripravljenosti.

Če želite točkovno ogrevanje in ker lahko oseba toploto začuti v 5 minutah po vklopu IR panela, močno priporočamo, da panel izključite, ko prostor zapustite. Zaradi tega so IR paneli še bolj učinkoviti, ekonomični ter prijazni okolju in uporabniku. Koristna informacija za vse , ki jih zanima infrardeče ogrevanje je tudi, da je za ekonomično ogrevanje z IR paneli potrebno pravilno določiti potrebno moč IR panela  oz. infrardečih panelov.

Če potrebujete dodatne koristne informacije o infrardečem ogrevanju, nam lahko pošljete vprašanje .Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam pomagali.

Košarica0
There are no products in the cart!
0