fbpx

POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšna so pogosta vprašanja in odgovori na temo infrardečega ogrevanja

Grelne plošče ogrejejo predmete in stene, in ne zraka v prostoru. Iz tega razloga se počutite že pri sobni temperaturi (temperatura zraka) od 18-19 °C prijetno in udobno in s tem prihranite pri energiji. Pri tradicionalnem načinu ogrevanja s konvekcijo potrebujete sobno temperaturo 21-22 °C, da dosežete enak občutek udobja kot pri ogrevanju z grelnimi ploščami. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi prihranite z IR paneli:

  • do 30 odstotkov pri stroških;
  • do 100 odstotkov za stroške vzdrževanja in popravila, saj grelne plošče ne potrebujejo vzdrževanja in
  • do 20 odstotkov obratovalnih stroškov ogrevanja.

Infrardeče sevanje nas spremlja dnevno, in to vsak dan. Toplota, ki jo čutimo ob sončni svetlobi, je infrardeče sevanje. Prav tako človeško telo oddaja infrardeče sevanje. Dolgi infrardeči valovi, ki se proizvajajo z ogrevanjem pri IR panelih, so pozitivni in zdravi valovi in niso primerljivi z ultravijoličnim, mikrovalovnim in rentgenskim valovanjem (sevanjem). Infrardeče sevanje se zato uporablja tudi v medicini za zdravljenje vnetij in napetosti.

Da, če se uporablja ogrevanje s konvekcijo (kroženje zraka), je lahko ta izjava pravilna, vendar ne z uporabo infrardečih grelnih plošč. Poleg že zgoraj navedenih energetskih prihrankov zaradi nižje sobne temperature je z grelnimi ploščami sevalna moč višja kot pri električni povezani obremenitvi grelne plošče. V povezavi z ekoenergijo sodijo grelne plošče med »najčistejše« ogrevanje na svetu.

Infrardeče grelne plošče so bile preizkušene za elektromagnetno skladnost in padejo daleč pod zakonsko določeno mejno vrednost.

Da, saj se brez termostata infrardeči paneli (IR paneli) pri želeni sobni temperaturi ne bi izklopila in bi zato porabljali nepotrebno energijo.

Grelna telesa, ki delujejo na principu toplotnega valovanja so tako stara, kot je človeku znana uporaba ognja in seveda kasneje krušne peči, ki so vedno oddajale prijetno toploto. Kot prvi centralni radiator je bil znan hipokaustalni radiator Rimljanom. Deloval je na principu toplo valovnega radiatorja s pogledom na naraven način življenja in zdravega bivanja. Ponovno prihaja dolgo pozabljen način ogrevanja v naše domove in stanovanja v tej moderni dobi! S pomočjo električne energije in posebnih karbonskih vlaken, katera se izdelujejo za vesoljsko industrijo je dosežen zdravju ugoden in energetsko varčen toplotni učinek.

Ker ni porabljen kisik, niti prostorski zrak ni izsušen in ne prihaja do nobenega izgorevanja. Toplota nastaja s pretokom električne energije v nekovinskem vodilu, kateri je zaprt, ter ohranja izolacijo prenosnega panoja. Zrak se ne izsušuje, ker toplotni IR panel oddaja toplotne valove, ki prodrejo skozi zrak, ne da bi spremenili njegovo fizikalno stanje.

Ker ima večina zaupanje samo v to, da je občutek toplote odvisen od toplote okoljskega zraka. To pa je popolnoma zgrešeno. Primer narave to potrjuje: Smučar in gorski plezalec ne zmrzujejo niti v tem primeru, ko so obkoljeni z mrzlim in hladnim zrakom. Razlog: So zaviti v toplotne valove, kateri izhajajo naravnost iz sonca ali okolja, ki je sposobno te žarke reflektirati (sneg,kamni,zemlja, itd.).

Nekateri imajo povsem škodljive posledice na zdravju, ki jih povzroča izsušen zrak, dvigovanje prahu, neenakomerno razporejena toplota v prostoru (vroča glava, hladne noge) itd. Vsi sistemi, kateri večinoma ogrevajo zrak, t.i. črna toplota, delujejo na principu kroženja zraka. Ogrevan zrak se dviguje, ki se pozneje ohladi in se pri tem ponovno spušča, pri čemer prihaja do kroženja zraka. Na ta način je prostor ogrevan. Večja je temperatura zraka, večja je izguba vlažnosti zraka in večje je seveda dvigovanje prahu. Posledice: visoka temperatura zraka, suha in onesnažena klima v prostoru, katera ima negativne posledice na našem organizmu in počutju.
Kako te negativne posledice omilit, je odvisno od stanovanjskih razmer in nadaljnje porabe električne energije. Še najhuje je v primeru, ko je uporabljen ventilator. Ne samo, da dvigovanje prahu in izgubo zračne vlažnosti velikokrat povečajo, ampak visoka temperatura stroja lahko spremeni navaden domači prah delno v saje ki jih potem razporedi nazaj v prostor. Nastajajo tudi toplotne razlike med tlemi in stropom včasih celo do 10 °C in mnogi izmed nas imajo za to nenehno občutek hladnih nog.

Nasprotno! Infra rdeči toplotni valovi, so cenejši, kajti pri njih je lahko temperatura precej nižja, termostat nastavite na 20 stopinj, občutili pa boste 22 stopinj cenzija in na ta način tudi prihranite pri ogrevanju. Poleg tega pa temepraturnih razlik med stropom in tlom ni. Poleg tega pa sami panelli delujejo od 4-6 ure na dan, kar še zmanjšuje porabo el.energije.

Naši infrardeči paneli (IR paneli) imajo garancijo 10 let. Odvisno od proizvajalca. Nekateri IR paneli so na trgu prisotni že več kot 22 let v Avstriji in drugih državah, zato sama kvaliteta ni vprašljiva in v primeru, da naše podjetje ne bo več zastopalo tega proizvajalca se lahko še vedno obrnete na proizvajalca, kjer vam bodo z veseljem ustregli in odpravili vašo reklamacijo!

Če smo odgovorili na vaša vprašanja si lahko preberete kako IR ogrevanje vpliva na zdravje ?

Košarica0
There are no products in the cart!
0