fbpx

IR paneli za ogrevanje delujejo na principu delovanja dolgih infrardečih valov, ki ne potrebujejo zraka za prenos toplote, ampak se toplota absorbira v stene, tla in predmete. Posredno se zaradi toplejše površine ogreje tudi zrak, vendar brez dvigovanja prahu in izsuševanja zraka. Gre za neposreden način segrevanja brez prenosnih medijev in zato skoraj brez izgub.

IR električni paneli in radiator

Električni paneli za ogrevanje v nasprotju s klasičnim konvekcijskim ogrevanjem, pri katerem grelni element (radiator) najprej ogreje zrak, ki se nato dviga in kroži ter na tak način prenaša toploto po prostoru. Z navadnim, klasičnim ogrevanjem je v prostoru občutek prepiha, v kotih prostora lahko čutimo hladen zrak.

kako deluje ir ogrevanje

IR paneli delovanje in primerjava delovanja IR ogrevanja s klasičnim ogrevanjem

Da bi vam lažje opisali kako deluje IR ogrevanje in kako nastaja  prijetna toplota IR ogrevanja , ki jo proizvajajo električni paneli, bi vam radi najprej na kratko opisali klasično ogrevanje prostorov, to je s kurilnim oljem in plinom, ki sta najpogostejša.

klasicna metoda ogrevanja

Klasična metoda ogrevanja

kotel – cevovodi – radiatorji – topel zrak. Torej je delovanje klasične metode takšno, da visoka temperatura ustvarjena v peči, greje vodo, ki se preko cevi pretaka skozi radiatorje, ki grejejo zrak v prostorih, topel zrak pa nam zagotavlja želeno toploto v bivalnih prostorih. Kot vidite, je pri tem ogrevanju, preden se ustvari toplota veliko vmesnih faz IN PRI TEM NASTANEJO IZGUBE! Izguba energije je povzročena že v sami peči, veliko nam jo pobegne skozi dimnik pa pri prenosu toplote na medij, pa v cevovodu itd… . Pri tem načinu ogrevanja zrak v prostoru kroži, dviga se prah, zrak je suh in temperatura v prostoru je neenakomerno porazdeljena (višja je na vrhu, nižja pa pri tleh).
ogrevanje z ir paneli

Delovanje IR panelov

Kot omenjeno so IR paneli iz inovativnih materialov. Električni paneli pretvorijo električno energijo v toploto brez vmesnih faz. Izkoristek panela je cca. 98% (IR + konvekcija). Oddajanje IR valovanja je 100% zaradi INFRARDEČE tehnologije. Grelna stran IR panela oddaja v prostor dolge infrardeče – C valove. To valovanje ne potrebuje zraka za prenos toplote. Zaradi tega ne pride do dodatnih izgub. Ko infrardeče valovanje zadene ob oviro (predmeti, telesa, stene, strop in tla v prostoru) se ta toplota električnega panela v predmetu absorbira – pomeni, da jo predmeti akumulirajo in jo počasi in enakomerno oddajajo v prostor nazaj. Zaradi grelnih panelov so stene, predmeti, tla itd. topli in suhi brez vlage.
Košarica0
There are no products in the cart!
0