fbpx
5 prednosti zakaj izbrati električno talno ogrevanje pred radiatorji. Primerjali smo konvekcijsko ogrevanje z radiatorji ter talno ogrevanje.

V tem prispevku boste našli

V tem članku bomo razrešili razlike med talnim ogrevanjem in radiatorji kot osnovni grelni sistem vašega doma. Talno ogrevanje smo razvrstili v 5 glavnih prednosti pred radiatorji

5 PREDNOSTI ZAKAJ SE ODLOČITI ZA TALNO GRETJE

  • Enakomerna porazdelitev toplote
  • Udobje in kakovost zraka
  • Stroškovna učinkovitost
  • Estetika
  • Consko ogrevanje po prostorih

Centralno ogrevanje z radiatorji je bilo uvedeno v tridesetih letih in se od takrat uporablja kot standardni sistem ogrevanja za domove. V zadnjem času se talno ogrevanje uporablja v hišah vedno  bolj pogosto kot primarni vir ogrevanja, ki ponuja neprimerljivo udobje in razkošje.

Spodaj najdete primerjavo teh dveh sistemov in razlago, zakaj menimo, da je talno ogrevanje najboljša rešitev za ogrevanje doma.

elektricno talno gretje pod laminat

V zadnjem času se talno ogrevanje uporablja v hišah vedno  bolj pogosto kot primarni vir ogrevanja, ki ponuja neprimerljivo udobje in razkošje.

Spodaj najdete primerjavo teh dveh sistemov in razlago, zakaj menimo, da je talno ogrevanje najboljša rešitev za ogrevanje doma.

Talno gretje omogoča enakomerna porazdelitev toplote

Izbira grelnega sistem določa kakovost in udobje v vašem prostoru . Talno gretje »proizvaja« sevalno toploto, zaradi katere je občutek v prostoru resnično prijeten. Izraz sevalno ogrevanje se uporablja, saj je sevanje tista oblika ogrevanja, ki naredi toplotno udobje.

Radiatorji delujejo tako, da ogrevajo zrak, s toploto, ki jo obdaja. To vrstno ogrevanje se imenuje konvekcijsko ogrevanje. Zrak, ki je ogrevan z radiatorjem, se dviguje proti stropu ko pa se ogreti zrak ohladi ponovno pade do tal, da se ponovno ogreje.

porazdelitev toplote talnega ogrevanja

To ustvarja pretok toplega in mešanje hladnega zraka, ter neenakomerno razporeditev toplote in mrzle točke v prostor. Toplota radiatorjev je moteča ker je občutek ogrevanja v bližini radiatorjev toplejše kot na mestih, ki so oddaljena .

Električno talno gretje in učinkovitost ter udobje

Električno talno gretje enakomerno ogreva talne površine, toplota talnega gretja pa deluje učinkovito in udobno. Sevalna toplota električnega talnega gretja neposredno segreva predmete s tem se ohranja naravno vlažnost v prostoru, medtem ko konvekcijski grelni sistemi s toplim zrakom sušijo zrak in zmanjšajo vlažnost. Če je električno talno gretje razporejeno tako, da se ogrevajo celotna tla v prostoru, potem sevalna toplota daje občutek enakomerne toplote, medtem ko običajno ogrevanje na radiatorje na začetku ogreva eno območje, eden prostor, nato pa traja nekaj časa, da topel zrak skroži in, da doseže zahtevano raven udobja v celotnem prostoru.

razporeditev toplote talnega gretja

Občutek zraka z običajnim konvekcijskim ogrevanjem lahko povzroči nelagodje in občutek pregrevanja, tako lahko zmanjša raven kisika, s tem pa težave z dihanjem. Električno talno ogrevanje zagotavlja toploto tam, kjer je to potrebno, zmanjšuje nevarnost pregrevanja telesa in je čim bližje idealnemu ogrevanju.

Pregrevanje z radiatorji je neučinkovito in drago

Radiatorji  oz. pri toploti iz radiatorjev je značilno, da pride, do pregrevanja, s tem pa veliko toplotnih izgub, ki gredo v »prazno«. Pri konvekcijskem ogrevanju je potrebno velikokrat prezračevati, zaradi česar prihaja do toplotnih izgub.

Rešitev za pregrevanje radiatorjev je tudi WIFI termostatska glava, ki sama zapira ventil radiatorja glede na nastavljeno temperaturo.

Pri ogrevanju z radiatorji v prostoru nastajajo vroče in hladne točke, kar pomeni, da je potrebno, če se želi celi prostor ogreti enakomerno povišati sobno temperaturo. Zaradi tega radiatorji ustvarijo več toplote in hladne točke izginejo. Problem pa nastane, ker je v bližini radiatorja še bolj vroče in lahko postane ne prijetno. To pomeni, da bo temperatura v sobi sčasoma preveč  narasla, kar bo povzročilo potrebo in željo po odpiranju oken. Zapravljanje toplote, energije je drago, saj lahko pregrevanje za samo 1% poveča stroške goriva za 8% ( vir: Carbon Trust ), kar lahko resnično poveča vaše račune za ogrevanje.

 

Električno talno ogrevanje naredi več prostora

Električno talno ogrevanje ne zavzema nobene talne površine, saj je grelni sistem nameščen znotraj tal. Ogrevanje z radiatorji je pogosto zajetno, veliko in morajo biti nameščeni znotraj prostora, kar pomeni, da je treba dodeliti prostor na steni. To je lahko izredno problematično, zlasti v majhnih sobah ali prostorih, kot so kopalnice , kjer je potreben vsak centimeter, da se lahko kar najbolje izkoristi pomemben prostor.

elektricno talno gretje vec prostora

Talno ogrevanje ne omejuje namestitve pohištva in daje popolno oblikovalsko svobodo , za razliko od radiatorjev, ki so pogosto veliki in zavzemajo veliko prostora.

Električno talno ogrevanje je consko ogrevanje-nadzor temperature v vsaki sobi

Ogrevanje je učinkovitejše, če ga uporabljamo ločeno po prostorih. V večini primerov se električno talno ogrevanje uporablja in razporeja po sobah, s termostatom, ki nadzoruje temperaturo v vsakem prostoru posebej. Zato talno ogrevanje ogreva in dovaja toploto le, kadar je to potrebno. Z ločenim ali conskim načinom ogrevanja se zmanjša količina potrebne energije. Običajno ogrevanje na radiatorje ali klasično talno gretje na vodni sistem pa se ponavadi ogreva po celotni hiši enako na podlagi centralnega termostata, ki tipa toplot le v enem prostoru. To lahko povzroči pregrevanje ali premalo ogreti prostor, odvisno od lokacije termostata.

spreminjanje temperature za vsak prostor

Ali lahko talno ogrevanje nadomesti radiatorje?

Uporaba talnega ogrevanja lahko nadomesti obstoječe radiatorje. Če želite električno talno ogrevanje namestiti ob adaptaciji stanovanja je smiselno preveriti izolacijo tal, če so tla slabo izolirana je potrebno namestiti izolacijo, ki preprečuje, da bi toplota prehajala v tlak. Za ta namen se lahko uporabi toplotna izolacija ISOLINE, ki ima dvostransko aluminijasto plast ter zračno polnilo. Izolacija je bistvenega pomena. Če se zagotovi dobra toplotna izolacija tal ter, da se namesti talno gretje vsaj 80 %  po prostoru se lahko popolnoma znebite radiatorjev.

Pri novo grajenih hišah se toplotna izolacija tal predvidi že v fazi gradnje zato dodati posegi niso potrebni . Zagotoviti moramo le zadostno pokritost tal z grelnimi elementi:  grelna mreža , grelna folija ali grelni kabel

Zamenjava radiatorjev z električnim talnim ogrevanjem izboljša kakovost zraka v prostorih, saj konvekcijsko ogrevanje z radiatorji dviguje prah ter draži oči. Talno električno ogrevanje oddajajo sevalno toploto, kar pomeni, da je po celotnem prostoru enakomerno porazdeljena toplota.

Talno ogrevanje je sodoben ogrevalni sistem, ki ga je mogoče vgraditi tako v obstoječe kot v novo grajene hiše, domove. Oglejte si našo ponudbo izdelkov in poiščete ustrezne izdelke za vaš naslednji projekt ali za podrobnejše informacije vprašajte nas, ki vam bomo z veseljem odgovorili.

Košarica0
There are no products in the cart!
0