TALNO GRETJE

Občutek toplih tal je pravi balzam za bose noge, tudi razporeditev pohištva po prostoru je enostavnejše, saj ni radiatorjev, ki bi zavzemali prostor.

Ena iz med GLAVNIH prednosti  talnega gretja je VELIKA grelna površina, ki je enakomerno razporejena po prostoru, pod talnimi oblogami in enakomerno oddaja toploto po celotnem prostoru. S talnim gretjem dosežemo enakomerno toploto po celotnem prostoru.

 »Zdaj pa si predstavljajte prijeten občutek ogretih kamnitih tal v večernih urah poletnih mesecih, ki jih čez dan ogreje sonce«.

Enak občutek je pri talnem gretju, prijetnih 28 °C do 31 °C stopinj, enakomerno razporejenih po celotnem prostoru, sobi.

talno gretje pod estrihom

KAKO NASTAVLJAMO, UPRAVLJAMO TEMPERATURO PRI TALNEM GRETJU ?

Temperaturo električnega TALNEGA GRETJA je preprosto regulirati, nastavljati s sobnimi termostati regulatorji, ki so prilagojeni za ta namen. Regulator, termostat mora imeti vgrajena dva senzorja za “tipanje” toplote. Eden senzor tipa toploto v prostoru drugi senzor pa je vgrajen na grelno telo v tleh in nadzoruje talno toploto. .

Temperaturo, termostat  je možno upravljati preko pametnih naprav z WI FI termostati.

ZANIMIVOST!

80 %  pokritih tal z ogrevalnim sistemom TALNEGA GRETJA (grelna folija, grelni kabel, grelna mreža) se lahko uporablja kot osnovno, primarno ogrevanje.

ENERGETSKA UČINKOVITOST IN NIZKI STROŠKI OGREVANJA

Zaradi enakomerne razporeditve toplote po celotni talni površini dobimo veliko grelno telo, ki čez celo sobo enakomerno oddaja toploto v prostor.

Če primerjamo grelne sisteme, grelna telesa drugega grelnega sistem ugotovimo, da so grelne površine veliko manjše, kot celotna površina sobe, ki
ima vgrajeno talno gretja.

Grelna moč, ki jo potrebujemo za ogrevanje prostorov pa je enaka drugim grelnim sistemom. Zato tudi večja grelna površina “zmaga” ker pri enaki grelni moči dobimo večjo grelno telo, ki seva toploto enakomerno čez celoten prostor s tem pa se prostor ogreva hitreje in se tudi prej ogrevanje izklaplja.

TEMPERATURO PRILAGODIMO V VSAKEM PROSTORU POSEBEJ

Dodatno pa se lahko prihrani, ker se prostori ločijo med seboj s termostati, regulatorji. S tem prilagodimo temperature po namembnosti prostorov in po želji udobja.

PREDNOST ELEKTRIČNEGA TALNEGA OGREVANJE PRED VODNIM TALNIM GRETJEM

Električno talno ogrevanje ima večjo prednost pred klasičnim vodnim talnim gretjem, saj lahko grelne elemente namestimo direktno pod talno oblogo, tako ni dolgotrajnega pregrevanja tlaka, ampak se ogrevanje občuti že po 10 min delovanja.

PRIMER PORABE TALNEGA GRETJA

PROSTORVELIKOST PROSTORAČAS VKLOPA (zjutraj)ČAS VKLOPA (popoldne)MESEČNI STROŠEK
Kopalnica4 m²1h2h2,10€
Huhinja8 m²1h2h4,33€
Dnevna soba25 m²04h16,87€

Pozor! Treba je upoštevati izolacijo tal in izolacijo celotne stavbe, naš izračun je bil narejen.

BREZ HRUPA, ČIŠČENJA, BREZ FIZIČNEGA NAPORA

Prednost električnega talnega gretja je tudi, da pri delovanju ne povzroča hrupa, prav tako ni letnih stroškov , obveznih rednih pregledov, čiščenja ter ne potrebujete dodatnih prostorov ( kotlovnica, kurilnica…)

Pri električnem talnem gretju ni nevarnosti izlitja vode ! 

KAKO PA VPLIVA TALNO GRETJE NA ZDRAVJE ?

NIČ VEČ SUHEGA ZRAKA

Talno gretje je sevalni sistem ogrevanja , ki ne draži oči saj ne piha, suši zraka ampak v prostoru ustvari enakomerno temperaturo po vsem prostoru, tako, da ni temperaturnih nihanj in s tem pogojev za nastanek vlage, vsi koti sobi so enako topli kot središče!

Električno talno gretje je še posebej priporočljivo ljudem, ki imajo težave z dihali in alergijami!

TALNO GRETJE IN OŽILJE

Prepričanje, da je TALNO GRETJE škodljivo za noge, ožilje je zmotno to dokazujejo številne raziskave. Temperatura, ki jo dosegajo tla so primerna in ne vplivajo slabo na organizem. Tovrstno ogrevanje pozitivno vpliva na prekrvavitev stopal in tudi tisti, ki trpijo zaradi prepotenih nog bodo topla tla dobro delovala na ta problem.

BREZPLAČNO OGREVANJE S SONČNO ELEKTRARNO

Električno talno gretje je priporočljivo kombinirati s sončno elektrarno, obnovljivimi viri saj je to praktično brezplačno ogrevanje. Ker lahko točno določimo grelne moči ogrevanja je enostavno določiti kakšno moč sončne elektrarne potrebujete za gospodinjstvo, ogrevanje.

TALNO GRETJE ENOSTAVNA NAMESTITEV, BREZ VEČJIH GRADBENIH POSEGOV

Električno talno gretje je enostavno namestiti pod talne obloge tako, da  NE spremenimo talne višine.

Kaj je najpomembnejše!
Za namestitev ni potrebnih večjih gradbenih posegov, kar je pri klasičnem, vodnem sistemu talnega gretja nujno.

Električno talno gretje enostavno namestimo ob menjavi talnih oblog (pod laminat, vinil ali keramiko, grelno folijo lahko namestimo tudi pod estrih)

električna grelna mreža talno gretje

IZBIRAMO LAHKO MED RAZLIČNIMI ELEKTRIČNIMI GRELNIMI ELEMENTI

NAČIN VGRADNJE ELEKTRIČNEGA TALNEGA GRETJA

Naš prodajni program zajema dva različna sistema električnega ogrevanja in sicer GRELNE FOLIJE in GRELNE MREŽE

Medtem, ko se grelna folija in grelna mreža uporabljata za enak namen se pa razlikujeta pri načinu vgradnje.

1.DIREKTNI NAČIN VGRADNJE (NOVOGRADNJE ali ADAPTACIJA)

Za takšen načina vgradnje lahko uporabimo GRELNO MREŽO ALI GRELNO FOLIJO.

UPORABA GRELNE MREŽE:

Pri novogradnjah ali objektih kjer je poskrbljeno za TALNO IZOLACIJO se lahko grelna mreža namesti tik pod zaključni pohodni sloj, keramiko. Grelna mreža za talno ogrevanje se namesti v sloj elastičnega lepila ali pa v sloj izravnalne mase. Če je zagotovljena dovolj velika pokritost grelne mreže v prostoru lahko to vrstno električno talno ogrevanje služi kot primarno ogrevanje ali pa kot dodatni vir ogrevanja. Prednost to vrstne namestitve je enostavna montaža in hitra odzivnost sistema saj je grelna mreža položena tik pod pohodno površino. Če grelo mrežo namestimo v samorazlivno izravnalno maso je lahko zaključni pohodni sloj tudi laminat, parket, PVC, topli pod, tepih, pluta ipd.

talno gretje grelna mreža

UPORABA GRELNE FOLIJE-PRI NOVO GRADNJAH ALI ADAPTACIJAH POD ESTRIH

Grelna folija se lahko namesti pod estrihe. Na izolacijo se položi grelna folija na grelno folijo PVC nato pa 5 do 6 cm estrih. Prednost to vrstne vgradnje je velika grelna površina in ni nevarnosti izlitja vode kot pri klasičnem talnem ogrevanju

talno gretje grelna folija pod estrih

DIREKTNI SISTEM VGRADNJE (ADAPTACIJA) OGREVANJE Z GRELNO MREŽO

Najpogostejši način vgradnje pri adaptacijah. Ker se adaptirajo večinoma starejši objekti, ki nimajo ustrezne talne izolacije, in smo velikokrat omejeni z višino, se v teh primerih priporoča uporaba namenskih izolacijskih plošč,  ki preprečijo toplotne izgube. Izolacijske plošče se prilepijo na obstoječa tla, direktno na njih pa se položijo, prilepi grelne mreža. Izolacijske plošče  so zelo primerne tudi v prostorih in objektih, kjer želimo hitro odzivnost sistema (vikend objekti, kopalnice …), saj izolacijske plošče preprečujejo, da se toplota akumulira v estrihe, tla s tem pa privarčujemo pri ogrevanju.

talno ogrevanje grelna mreza izolacija

3. DIREKTNI SISTEM ZA POD LAMINAT, DOLOČENO VRSTO PARKETA IN VINILA-GRELNA FOLIJA

Zelo pogost vgradnje je, da se grelna folija položi direktno pod laminat, vinil ali parket, položi pa se na posebno izolacijsko podlago, ki je debela 0,5mm in ima enako izolativnost kot 10 cm stiropor. Takšen način vgradnje se uporablja pri “KLIK” sistemih, ki se ne lepijo na tla.

talno ogrevanje grelna folija direktno pod laminat

4. SISTEM VGRADNJE POD VINIL, TOPLI POD, PLUTO, – HEAT-PAK PLOŠČE

Heat-Pak plošče se uporablja, ko želimo namestiti talno gretje pod vinilom, tepihom, toplim podom ali talno oblogo PVC. Ti zaključni podi mehansko niso dovolj trdni, je potrebno v teh primerih uporabiti namenske plošče, ki služijo kot mehanska zaščita pred poškodbami grelne folije. Višina tal se s tem sistemom vgradnje dvigne za približno 10 mm. Plošče so narejene iz posebnega materiala, ki je toplotno zelo prevoden, da ne ovira toplote, ki jo oddaja grelna folija.

talno gretje na heat pak ploscah