fbpx
Lokacija kje so nameščeni IR paneli je zelo pomemben faktor pri pravilnem in ekonomičnem delovanju ogrevanja. Zato si preberite kam je najboljše namestiti infrardeče panele

V tem prispevku boste našli

Izbira na katero mesto namestiti IR panele ni težko, ko razumete kako deluje IR ogrevanje. Vendar zahteva malo več premisleka, kot pri klasičnih radiatorjih, konvekcijskem ogrevanju. Razlog za to je, da IR paneli ogrevajo prostore na popolnoma drugačen način. Zato je velikokrat težava pri določanju pozicij za namestitev IR panelov, ker še vedno velja miselnosti, ki izhaja iz življenjske dobe običajnih, starih grelnih sistemov. Če se sprašujete, kam namestiti infrardeče panele za največji učinek, preberite naš zapis.

Na kaj je treba biti pozoren pri IR ogrevanju?

Ena ključnih razlik med klasičnim konvekcijskim in IR ogrevanjem je med prenosom toplote. Večina pozna delovanje klasičnega konvekcijskega ogrevanja, ki ogreva zrak. Vendar je pomembno vedeti, da infrardeče ogrevanje ne delujejo na ta način.

Infrardeče ogrevanje, sevanje je neposreden način ogrevanja, ki potuje od IR panela, do predmeta dokler predmet ne absorbira infrardečih valov. To je eden iz med razlogov zakaj so IR paneli tako učinkoviti. Gibanje, prepih in prezračevanje ne vpliva na izgubo toplote, ki jo proizvajajo infrardeči paneli. Zaradi neposrednega infrardečega sevanja pomeni, da je IR panele treba usmeriti na pravo mesto, zato je pravilna namestitev infrardečih panelov tako pomembna. Konvekcijski način ogrevanja deluje tako, da segreva celotno količino zraka v prostoru, s tem pa prihaja do velikih izgub, čuti se mešanje hladnega in toplega zraka, toplota ni enakomerno porazdeljena, kot tudi iz zdravstvenega vidika konvekcijsko ogrevanje dviguje prah ter draži oči.

Pogoste napake pri namestitvi infrardečih panelov

Torej, kako to deluje v praksi? Da lahko določimo najboljše lokacije in mesta, ki nisi najbolj primerna za nameščanje infrardečih panelov si oglejmo primer dnevne sobe. Ta soba ima dokaj enotno postavitev, čeprav ima tudi dve niši in zastekljen balkon, ki ju je treba upoštevati.
Naj vas ne zamika namestitev IR panela v prizidek z mislijo, da vam IR grelni paneli ne bi bili na poti. Kot lahko vidite iz zgornje slike, okoliške stene preprečujejo, da bi infrardeči paneli zagotovili popolno širjenje toplote, zato so, čeprav so usmerjeni proti sredini prostora, največ infrardeče toplote dobile predvsem stene okoli IR panela. Večji del sevalne toplote sploh ni ogrel centralni del sobe. Velika prednost infrardečih panelov je, da jih ni treba nameščati na oddaljenih lokacijah kot običajne konvekcijske radiatorje. Pravzaprav lahko njihovi nenavadni dizajni, postavitev in sodobna estetika ter razni poslikani IR paneli delujejo kot privlačni dekorativni element prostoru.

Namestitev infrardečih panelov v prizidek

namestitev infrardecih panelov v prizidek

Naj vas ne zamika namestitev IR panela v prizidek z mislijo, da vam IR grelni paneli ne bi bili na poti. Kot lahko vidite iz zgornje slike, okoliške stene preprečujejo, da bi infrardeči paneli zagotovili popolno širjenje toplote, zato so, čeprav so usmerjeni proti sredini prostora, največ infrardeče toplote dobile predvsem stene okoli IR panela. Večji del sevalne toplote sploh ni ogrel centralni del sobe. Velika prednost infrardečih panelov je, da jih ni treba nameščati na oddaljenih lokacijah kot običajne konvekcijske radiatorje. Pravzaprav lahko njihovi nenavadni dizajni, postavitev in sodobna estetika ter razni poslikani IR paneli delujejo kot privlačni dekorativni element prostoru.

Namestitev IR panela nasproti oken

Namestitev IR panela nasproti oken

Na zgornji sliki je večji IR panel postavljen na steno nad kavčem in je usmerjen proti oknu. IR panel ima dobro pot pri širjenju toplote in bo pokrival veliko večjo površino prostora, vendar ima ta položaj svoje slabosti. Manj infrardeče toplote bo doseglo kavč, ki je najbolj oddaljen od stene, kar bo povzročilo večje razlike v temperaturi med dvema sedežema. Poleg tega se odsvetuje nameščanje proti oknu.

Okna in IR ogrevanje ne deluje tako, kot bi lahko pričakovali. Ker zasteklitev ne nudi enake stopnje izolacije kot stena, se lahko toplota v primerjavi s steno hitreje izgubi. To ne bi smelo biti problem za domove s sodobno zasteklitvijo, saj je večina oken bolje izolirana in so zasnovana tako, da odbijajo toploto nazaj v prostor, vendar pa je smiselno razmisliti o drugačni postavitvi IR panelov pri starejših oknih, enojno zastekljenimi okni.

Najboljša lokacija za IR grelne panele

Smiselno je, da IR grelne panele ne nameščamo v prizidke in ozke niše zgolj, da bi zapolnili mesta. Treba je razmisliti, da bo mesto funkcionalno. Potencialno nam nam ostanejo dimnik in stenski prostor ob vratih.

Infrardeči paneli in stenska montaža

Infrardeci paneli in stenska montaza

Z namestitvijo IR panela na steno (kot na sliki) se več toplote usmeri v sobo in s tem pohištvo in stene absorbirajo infrardečo toploto. Čeprav lahko pride do manjših izgub skozi okna, je izguba veliko manjša kot, da bi bil infrardeči panel obrnjen neposredno proti oknu.

Infrardeci paneli in stenska montaza 2

Namestitev IR panela na to steno je morda najboljša možna pozicija za to sobo, saj bo glavni del sobe ogret iz leve strani, medtem ko bo preostanek infrardeče toplote hkrati usmerjen v središče sobe. V tem primeru se toplota najbolj izkoristi prav tako je veliko manj izgub.

IR panel in stropna montaža

ir paneli in stropna montaza

Za popolnoma neovirano širjenje toplote, ki jo oddajajo IR paneli, je pravilna namestitev na strop. Usmeritev infrardečih panelov navzdol proti tlom zagotavlja, da so bivalni prostori vedno udobno ogrevani, tla, stene in pohištvo pa vso toploto absorbirajo in ponovno oddajajo. Stropno nameščeni infrardeči paneli imajo tudi dodatno funkcionalno prednost, ker ne zavzemajo prostora. Seveda boste morali upoštevati pravilno razporeditev grelne moči. To pomeni, da je treba skupno grelno moč, ki jo soba potrebuje razdeliti na več manjših delov, da se infrardeča toplota enakomerno porazdeli po prostoru.

Lokacija, grela moč, število IR panelov

Ko boste razumeli, kako deluje IR ogrevanje boste lažje določili pravilno mesto za namestitev IR panelov. Sobni oboki ali niše, preveliko pohištvo in veličastni umetniški predmeti so lahko ovire, ki ovirajo infrardečo toploto. Najlažji pristop k izbiri mesta je, če se vprašate, “kam ima moj IR panel neposredno vidno smer?” ker če je infrardeči grelni panel blokiran, bo tudi toplota in bo kakovost ogrevanja veliko slabša.

Zgornje slike so samo za ponazoritev, kjer se ne upoštevajo razlike med močjo ali vrsto infrardečega panela. Ker so sobe v vseh oblikah in velikostih, je smiselno narediti pravilen izračun grelne moči na podlagi analize prostorov, da se lahko določi točna grelna moč. Praviloma je tako: več plošč različnih velikosti in ne samo ena plošča z visoko močjo, še posebej, če je vaš prostor nenavadne oblike.

Če razmišljate o namestitvi infrardečih panelov, se obrnite na nas za brezplačno svetovanje in ponudbo, prilagojeno vaši kvadraturi prostora. Ne glede na to, ali nameščate infrardeče grelne panele za bivalni prostor ali poslovni namen so vam vedno na voljo naši strokovnjaki za IR ogrevanje, ki vam bodo svetovali pri vašem projektu.

Košarica0
There are no products in the cart!
0