fbpx

DEZINFEKCIJA

Čisti bivalni in poslovni prostori so ključnega pomena, še bolj pomembna pa je higiena zlasti ko gre za zdravje vaše družine. Načinov, kako zagotoviti higieno v vaših bivalnih prostorih je veliko, vendar ni vsako čiščenje enako učinkovito v boju z ne vidnimi VIRUSI, BAKTERIJAMI, KLICAMI… , Dejstvo je, da ob vseh svojih obveznostih pri čiščenju morda niste vedno sposobni doseči izjemnih rezultatov, kot bi to naredil kateri koli strokovnjak za čiščenje.

FIZIČNO RAZKUŽEVANJE

Tudi pri fizičnem čiščenju prostorov ne moremo zagotoviti 99,9 sterilnosti . Velikokrat se za čiščenje, dezinfekcijo prostorov uporabljajo napačna dezinfekcijska sredstva, razkužila kar pa lahko vpliva slabo na zdravje ali na predmete, ki jih razkužujemo…Kljub najstrožjim in doslednim čiščenjem z vročo vodo, belilom in razkužili lahko zgrešite škodljive mikrobe in bakterije.

Ob nakupu razkužil za dezinfekcijo vedno obstaja dvom ali bo kupljeno razkužilo dovolj učinkovito za uničevanje virusov, bakterij, mikrobov…, Kako bo dezinfekcijsko redstvo vplivalo na površine in na zdravje.

Raziskave so pokazale, da je kar 50% površin kljub rednim ročnim čiščenjem in razkuževanjem še vedno onesnaženih s patogeni, vključno z organizmi, ki so odporni na več vrst razkužil, dezinfekcijskih sredstev, čistil, Dezinfekcijska sredstva in razkužila so po večini zelo nevarna za vsa živa bitja saj vsebujejo kemikalije, ki povzročajo raka, reproduktivne motnje, težave z dihanjem (vključno s poklicno astmo), draženje oči in kože, okvaro centralnega živčnega sistema in druge učinke na zdravje ljudi.

Triklosan, antibakterijsk biocid, ki je vse bolj razširjen v tekočih antibakterijski detergentih in milih (hišni izdelki), zaradi prepogoste uporabe lahko bakterije povečajo odpornost, rezistenco na antibiotik. Tudi bolnice ter zdravstvene ustanove uporabljajo različne metode za razkuževanje in dezinfekcijo površin in opreme. Izkazalo se je, da nekateri najpogosteje uporabljeni izdelki, na primer glutaraldehid in etilen oksid, povzročajo resne zdravstvene težave.

BOLJŠI IN ZDRAV način ročnemu razkuževanju je dezinfekcija s UVC SVETLOBO.

DEZINFEKCIJA Z UVC

Dezinfekcija z UVC svetlobo je fizikalni postopek, ne kemični. Ali ste vedeli, da UVC svetloba uničuje plesni in spore viruse in bakterije? Razkuževanje z drugimi dezinfekcijskimi sredstvi (na osnovi tekočine) lahko pustijo vlažno sledi, kjer glivice, mikrobi lahko naprej uspevajo. Ker je UVC dezinfekcija suha metoda razkuževanja se uničijo 99,9 % vsi mikrobi. Za razliko od klasičnih metod dezinfekcije je razkuževanje z UVC svetlobo fizična metoda za ubijanje bakterij, virosov. Zato bakterije ne morejo zgraditi imunosti nanjo. To je velik plus, zlasti za bolnišnice in zdravstvene ustanove.

UV SVETLOBA IN STERILIZACIJA, DEZINFEKCIJA

UV dezinfekcija ni nova tehnologija, odkrili so jo leta 1879 . Za čiščenje prostorov z nalezljivimi bolezni je bilo izvedenih več raziskav, da bi ugotovili natančno korist narave UV za namene sterilizacije. Od 20. stoletja se UV-sterilizacija uporablja za razkuževanje stvari, kot so voda in delovne površine. UV svetloba je krajša valovna dolžina in lahko prodre ter uniči telesa virusov in bakterij. Raziskave so pakazale, da UV dezinfekcija lahko v izjemno kratkem času ubijejo več kot 99% virusov, bakterij in gliv. Zaradi te učinkovitosti so bile razvite različne vrste UV svetlobe ter specializirane UV naprave za sterilizacijo, dezinfekcijo.

KATERA UV SVETLOBA JE NAJBOLJŠA ZA DEZINFEKCIJO?

Večina naprav za sterilizacijo, dezinfekcijo uporablja UV-C svetlobo. UV-C svetloba je NAJBOLJ učinkovita rešitev za sterilizacijo, dezinfekcijo, zato je najpogosteje uporabljena vrsta svetlobe.
Ultravijolična svetloba spada v tri kategorije :

UV valovna dolžinaTo so glavne kategorije UV svetlobe:

Vakuumski UV: 10-200 nm
UV-C (kratkoročni UV): 200-280 nm
UV-B (srednji val UV): 280-315 nm
UV-A (dolgodovinski UV): 315-400 nm

• UVA: To je oblika z najnižjo energijo UV in predstavlja približno 95% ultravijolične svetlobe, ki s soncem doseže Zemljo. Lahko prodre globoko v plasti kože, zaradi česar je odgovoren za učinek zgodnjega po rjavenja. Prispeva tudi k staranju kože, gubam in po možnosti kožnemu raku.
• UVB: Ta visoko energijska vrsta ultravijolične svetlobe lahko predre površinske plasti kože. Odgovoren je za zapoznelo porjavitev (in izgorevanje) in veliko prispeva k kožnemu raku in staranju. Večino UVB, ki prihaja na naš način, absorbira ozonska plast Zemlje, tako da le približno 5% sončnega UV, ki doseže Zemljo.

• UVA: To je oblika z najnižjo energijo UV in predstavlja približno 95% ultravijolične svetlobe, ki s soncem doseže Zemljo. Lahko prodre globoko v plasti kože, zaradi česar je odgovoren za učinek zgodnjega po rjavenja. Prispeva tudi k staranju kože, gubam in po možnosti kožnemu raku.

  • UVB: Ta visoko energijska vrsta ultravijolične svetlobe lahko predre površinske plasti kože. Odgovoren je za zapoznelo porjavitev (in izgorevanje) in veliko prispeva k kožnemu raku in staranju. Večino UVB, ki prihaja na naš način, absorbira ozonska plast Zemlje, tako da le približno 5% sončnega UV, ki doseže Zemljo.
  • UVC: kategorija ultravijolične svetlobe z najvišjo energijo – kakršna koli višja in na območju rentgenskih žarkov – je tudi najbolj škodljiva. Na srečo jo ozonska plast in atmosfera popolnoma absorbira.

KAKO UVC RAZKUŽUJE STVARI

Ultravijolična svetloba lahko prodre v celice patogenov in poškoduje DNK ali RNK, ki vsebujejo njihov genetski zapis.
Obstaja tudi nekaj dokazov, da UV lahko poškoduje aminokisline in beljakovine, ki bodisi zaščitijo virus bodisi omogočijo, da se pripne na gostiteljsko celico in okuži.

UVC sevanje povzroči uničenje ali poškodbo RNK, DNK, beljakovin, encimov, makromolekule in biopolimerov. Zanesljivo uničuje bakterije, mikroorganizme, viruse in bakterije. Gre za postopek fotokemične dezinfekcije, pri katerem ne nastajajo strupeni stranski proizvodi ali kemični proizvodi, ki bi vplivali na okolje.

Košarica0
There are no products in the cart!
0